Excursie Museumpark Orientalis

14-02-2024

Het onderwijs op het gymnasium bestaat niet enkel uit ‘gewone’ lessen, maar ook uit verschillende projecten in en naast de lessen. Een van de activiteiten is de jaarlijkse excursie met de gymnasiasten uit klas 1, 2 en 3. Dit jaar is op vrijdag 9 februari Nijmegen bezocht. 

In Museumpark Orientalis zijn we rondgeleid door een (nagebouwd) Romeins dorp en leerden daar over onder andere keizersbustes, soorten gebouwen en de typische opbouw van een Romeinse stad.
In het park ligt een Romeins aquaduct. Na een korte uitleg hebben we zelf in vier groepen verschillende aquaducten gebouwd; bochten, een chiffon of andere ingewikkelde opties werden daarbij ingepast.

Na een eetpauze in het centrum van Nijmegen gaven twee docenten een rondleiding langs klassieke en Middeleeuwse facetten. De bizarre verhalen van Marike van Nimwegen, de heilige Ontkommer en de Loden Lady maakten daarbij de meeste indruk. De Middeleeuwse Marike bijvoorbeeld leefde volgens het verhaal een tijdje samen met Moenen, de duivel in vermomming. Ze moest uiteindelijk naar Rome om te horen hoe ze het allemaal weer goed kon maken. De heilige Ontkommer was een vrouw, die door het krijgen van gezichtsbeharing aan een huwelijk ontkwam. En de Loden Lady was een welgestelde vrouw uit de vierde eeuw, wiens loden grafkist middenin een drukke winkelstraat in Nijmegen is opgegraven.

Terugkijkend op de dag kunnen we (met de woorden van Italo Calvino) stellen: Klassiek betekent niet dat iets oud is, maar dat het altijd iets te zeggen zal hebben!

   

Whatsapp Image 2024 02 09 At 18.29.19

Ga terug