Leefstijlprogramma voor voortgezet onderwijs geïntroduceerd

07-11-2022

Bijna iedereen vindt zijn of haar gezondheid belangrijk. Door gezond te leven verklein je de kans op ziekten en helpt het je om langer fit te blijven. Een gezonde leefstijl bereik je door op fysiek en mentaal vlak de juiste keuzes te maken.

Toch is het voor veel mensen moeilijk om gezond te leven en de juiste keuzes te maken. Want wat verstaan we nu precies onder een gezonde leefstijl? Sport Federatie Berkelland (SFB) heeft, in samenwerking met VO-scholen het Staring College, het Assink lyceum, VSO Klein Borculo en het Zone.college Borculo & de GGD, een werkboek gemaakt over een gezonde leefstijl voor 2e jaars leerlingen.

Overhandiging werkboeken aan o.a. Assink lyceum

Betsy Wormgoor, wethouder bij de gemeente Berkelland van o.a. gezondheid (waaronder preventie) gaf op vrijdag 4 november 2022 het startsein en overhandigde de werkboeken aan de meewerkende VO-scholen. Met dit werkboek gaan ze, in de periode na de herfstvakantie, enkele belangrijke aspecten, die een gezonde leefstijl beïnvloeden, behandelen. Hierin zijn beweging, voeding, ontspanning en mentale conditie de belangrijkste noemers.

Hoeveel wordt er dagelijks bewogen? Wordt er gesport bij een vereniging? Daarnaast kijken we wat, hoeveel en wanneer de jongere eet door middel van het bijhouden van een eetdagboek. Is er ruimte voor ontspanning? Ook nemen we de mentale gezondheid mee en hierin krijgt o.a. de GGD een mooie rol.

Skills4Life leefstijlprogramma

Na dit geïntegreerde programma kunnen nog niet sportende jongeren of jongeren die actief willen werken aan een gezonde leefstijl aansluiten bij het 12 weken durende ‘Skills4Life leefstijlprogramma’. Tijdens dit programma leer je wat je moet doen om te komen tot een gezonde leefstijl en wat je moet doen om deze vast te houden. Voor meer info: anne@sportfederatieberkelland.nl

Aanleiding project

De aanleiding van dit project is dat steeds meer jongeren kampen met overgewicht, depressies, angststoornissen, etc. Het Skills4Life project is gericht op jongeren in de leeftijd van 13 t/m 18 jaar met deze problematiek, maar ook ter preventie.

Bijna 59% van de Nederlandse bevolking heeft namelijk één of meer chronische aandoeningen. Chronische ziekten vormen een steeds groter probleem in de westerse wereld. Deze aandoeningen hebben ook een verband met voeding en leefstijl. Kennis bieden over wat een gezonde leefstijl inhoudt is hierdoor ontzettend belangrijk! Zo kunnen ze een gezonde en sportieve toekomst tegemoet gaan.

Zie ook Achterhoek Nieuws: https://www.achterhoeknieuws.nl/nieuws/onderwijs/437285/leeftstijlprogramma-voor-voortgezet-onderwijs-geintroduceerd

(foto: Rob Weeber)

Skills4life

Ga terug