Leerlingen tonen kunstwerken in Theater De Kappen

07-06-2023

Een aantal eindexamenleerlingen van het vak Kunst Beeldende Vorming is geselecteerd om hun werk tentoon te stellen in de Pop Up Galerie 'Kunst in de Kappen'. Dit wordt georganiseerd in het kader van de Week van de Amateurkunst.

Deze Pop Up Galerie is bedoeld voor aanstormend talent en reeds gevorderden die hun kunstwerken graag een keer willen laten zien aan het grote publiek. De kunstwerken zijn sinds zondag 4 juni te bewonderen tijdens de openingsuren van Theater De Kappen aan de Blankenburgerstraat 40-42. Dit zijn de kunstwerken van onze leerlingen. Elk met een eigen verhaal. 

Mozaïek

Isa uit 5 havo
Mozaïek was vroeger vooral gebaseerd op mythologische wezens, natuur, rijkdom en religie bij de Grieken en Romeinen. Ook de christenen waren liefhebbers van mozaïek. De kunstwerken waren vaak gebaseerd op God en Jezus. De muren en plafonds werden vaak bedekt met kunstwerken van mozaïek. Isa: ‘Voor mijn werkstuk had ik een spiegel, gebroken spiegelstukjes en verf nodig. Ik ben begonnen met het uitschetsen van een ontwerp op de achterkant van de grote spiegel, nadat ik dit heb gedaan begon ik met het verven van de spiegel. Oude spiegeltjes heb ik kapotgeslagen met een hamer en de kleine stukjes spiegel heb ik met doorzichtige polymeerkit opgeplakt.'

 

 

Lake of surprises

Joyce uit 5 havo
Mijn thema is bedacht op basis van een overdreven biologisch aangetast meer, waar door milieuvervuiling gemuteerde dieren leven. Ik ben tot dit thema gekomen door na te denken over wat er actueel is en daarbij is milieuvervuiling een langdurig en vaak voorkomend onderwerp. Ik ben daarna verder gaan denken hoe ik van het thema mijn eigen thema kan maken. Hierbij wilde ik een element van fantasie toevoegen waar ik uiteindelijk van bestaande zeedieren gemuteerde versies heb bedacht.  

 

De reis van het leven 

Emely uit 5 havo 
Ik heb ‘de reis van het leven’ gekozen als thema voor dit werkstuk. Dit maakt iedereen (hopelijk) mee en is dus een interessant thema. Mensen kunnen zich dan wellicht inleven in mijn werkstuk, en misschien komen hierbij bepaalde gevoelens in hen op. De reis van het leven zie ik als de hele cyclus van jong naar oud. Zo begin je natuurlijk als baby en daarna word je steeds ouder en voordat je het weet ben je een oudere. Eigenlijk heb je dus 4 fases in het leven, net zoals je ook 4 seizoenen hebt in een jaar. Een reis maak je altijd op je voeten, je komt namelijk niet ver wanneer je je hele leven zit. De reis als baby naar een oudere maak je dus helemaal zelf, op je voeten. Daarom gebruik ik schoenen voor dit werkstuk, omdat dit hetgeen is waar je zo goed als elke dag een reis mee maakt. 

 

Creative design lamp 

Pam uit 6 vwo 
Ik heb daarom gekozen om zoveel mogelijk duurzame producten te gebruiken om mijn lamp te creëren. Na wat op Pinterest gescrold te hebben, kwam ik op het idee om ijslollystokjes te gebruiken. Tientallen jaren geleden was de lamp alleen praktisch; het geeft licht, meer is het niet. Tegenwoordig zijn een de meeste lampen kunst. Ze worden in alle soorten, maten en kleuren gemaakt en je kunt ze zo gek niet bedenken.  Mensen kopen een lamp omdat die mooi in hun interieur past, een stukje kunst in hun huis. De lamp is dus van een alleen praktisch product naar een kunstvoorwerp gegaan. 

 

 

Vervreemding van de mens 

Merel uit 6 vwo
Mijn schilderij toont de vervreemding van de mens. Een commentaar op de maatschappij die steeds eenzamer en afgezonderder wordt door de mate waarin wij sociale media en technologie in het hedendaagse leven consumeren.  Deze ‘vervreemding’ toon ik door het gebruik van ongebruikelijke hoofden. Wat eerst een grote eenheid mensen was, ontwikkelt zich langzaam alleen. Tot op het punt dat men elkaar niet meer herkent als eenzelfde organisme. Ook reflecteert het kunstwerk de vervreemding door middel van verlies van een naaste. Rechtsonder in het canvas zit een normale man, voor de meeste toeschouwers zal dit weinig bij ze opbrengen, aangezien dit voor mij een persoonlijke betekenis had. Deze man geeft mijn opa weer die afgelopen oktober is overleden aan kanker. Door hem hier te representeren wordt zijn herinnering vereeuwigd in verf.   

 

De zee 

Femke uit 5 havo
Dieren gevangen in de zee en op canvas 

Joyce Ter Woorst

Ga terug