Slimme handen

16-06-2022

Het Assink lyceum biedt met het project “Slimme handen” een kijkje in de school en in het werkveld. We bieden als school een project voor leerlingen van groep 8 die graag willen leren vanuit de praktijk. Het doel hierbij is om kinderen plezier te laten beleven aan het werken met hun handen en om leerlingen bewust te maken van de keuzes en richtingen die er allemaal zijn.

Dit project is dit jaar gestart als pilot en hebben we “Slimme handen” genoemd. De deelnemende kinderen gaan tijdens dit project in een kleine groep samen met een coach bedrijfsbezoeken afleggen. Daarnaast konden de leerlingen met opgedane kennis in de praktijklokalen van onze vmbo-locatie aan van Brakelstraat in Haaksbergen in de praktijk aan het werk.

Drie bedrijfsbezoeken en drie praktijklessen

Voor iedere bijeenkomst geldt dat deze praktisch is en zoveel mogelijk toewerkt naar een eindproduct. De bedrijfsbezoeken die de leerlingen afleggen hebben een directe link met de praktijklessen die gevolgd zijn. De bedrijven die zijn benaderd waar vervolgens een opdracht aan gekoppeld is zijn:

Pure energie – expert in windenergie

Met een expert van pure energie is een windmolen in de buurt bezocht om deze eens van dichtbij te bekijken. Indrukwekkend hoog van zo dichtbij en met alle informatie erbij ook nog eens interessant. Op school werd vervolgens door iedere leerling een eigen windturbine gebouwd.

Leron Haaksbergen – een gespecialiseerd engineerings- en productiebedrijf in Haaksbergen

Aan de spinnerstraat in Haaksbergen hebben de leerlingen een kijkje in een bedrijf kunnen nemen genaamd Leron. Leerlingen konden zien wat het bedrijf allemaal kon maken aan machines en systemen. De geur van staal en het bekijken van de grote machines en het personeel in werking geeft een goede indruk van het werkveld. Op school hebben leerlingen met een laserprinter een houten doosje kunnen maken wat open kan en daarnaast een eigen sleutelhanger ontworpen.

Restaurant de Blanckenborgh Haaksbergen

Chefkok Bryan Raamsteeboers (oud-leerling van het Assink lyceum) heeft een rondleiding gegeven in het restaurant en daarnaast de verschillende aspecten van de horeca kunnen laten zien en toelichten. Ontzettend interessant en mooi om te zien. Op school kwam Bryan opnieuw om de leerlingen een workshop “luxe bitterbalen en eigen mayonaise maken” te geven. De leerlingen hebben als eindresultaat een heerlijke schaal bitterballen en die waren natuurlijk niet voor de sier. Die hebben ze met elkaar lekker opgegeten.

De komende jaren zal deze pilot worden uitgebreid naar meerdere basisscholen in de regio om nog meer kinderen te kunnen bereiken.

 

Slimme Handen

Ga terug