Waterchallenge

30-11-2023

Op het Assink lyceum is er in de week van 27 november tot en met 1 december een waterchallenge. De locatie Bouwmeester in Haaksbergen en Rekkenseweg in Eibergen gaan de uitdaging aan om een schoolweek lang alleen maar water te drinken.

Het idee kwam vanuit de locatie Bouwmeester, toen daar het onderwerp gezondheid voor de ‘Gezonde school’ in beeld kwam. Eerst was het idee om dit alleen met de leerlingen van het vak Bewegen Sport en Maatschappij uit leerjaar 4 te gaan doen. Al snel werd het idee groter en gaven leraren en leerlingen uit andere leerjaren aan ook wel mee te willen doen met deze waterchallenge! 

Het doel 

Een week lang alleen maar water drinken, zodat je je drankgewoontes helemaal reset. Even een week geen suiker, alcohol (18+) en cafeïne.  Water drinken is goed voor je. Water is een frisse dorstlesser en het reinigt je lichaam. Het bevat geen suiker of calorieën en er is altijd wel een kraan in de buurt! 

De regels 

  1. Je drinkt alleen water, of thee zonder suiker of honing. Dus geen frisdranken, sap, melk, koffie, wijn of bier (18+). 
  2. Je mag bruisend water drinken. Of er een smaakje aan geven door er bijvoorbeeld verse citroen, komkommer of munt aan toe te voegen. 
  3. Het drinken uit een air-up is natuurlijk ook oké. 

Wist je dat? 

  • Jongeren drinken 2 à 3 glazen frisdrank per dag, blijkt uit onderzoek dat de GGD Amsterdam onder jongeren van 12 t/m 16 jaar heeft uitgevoerd. Door het drinken van gezoete drankjes krijgen we gemiddeld zo'n 25 suikerklontjes per dag binnen, terwijl 13 suikerklontjes maximaal per dag het advies is. Water is dus de betere keuze.  
  • Kraanwater is het duurzaamste drankje dat er is. En komt vaak uit een bron bij jou in de buurt. Daar wordt het dagelijks vers opgepompt, gezuiverd en via waterleidingen snel bij jou thuis gebracht. Kraanwater wordt niet verpakt en hoeft ook niet met boten, vliegtuigen of vrachtwagens vervoerd te worden. Daardoor is het tot wel 1300 keer duurzamer dan flessenwater. (bron: Voedingscentrum) 
  • 1 glas flessenwater heeft net zoveel impact op het milieu als 100 tot 200 glazen kraanwater (bron: milieu centraal) 

Hoeveel water heb je per dag nodig? 
Het is belangrijk om genoeg water te drinken. Dat is goed voor je hart, hersenen en stofwisseling. En het houdt je alert en energiek. Kinderen vanaf 14 jaar en volwassenen hebben ongeveer 1,5 tot 2 liter vocht per dag nodig. 

Veilig bidons en flesjes gebruiken 
Kraanwater van thuis meenemen in een bidon of in een flesje is beter voor de natuur dan flessenwater kopen. En een stuk goedkoper. Het is belangrijk om je bidon of waterfles schoon te houden. 

Drie tips: 

  • Gebruik je fles alleen voor kraanwater 
  • Ververs het kraanwater vaak, minstens dagelijks 
  • Bewaar je flesje niet in de zon of op warme plekken 
Waterchallenge

Ga terug