Herdenking Buurserstraat 'Vergisbombardement'

26-03-2024

Ingetogen herdenking van het “vergisbombardement” op Haaksbergen 24 maart 1945. 79 jaar geleden op 24 maart 1945 om 09:23 uur, een week voor de bevrijding, lieten 18 geallieerde bommenwerpers honderden zware fragmentatiebommen vallen in de veronderstelling een Duitse stad te raken. Het gevolg: 54 doden, ruim 200 gewonden en heel veel schade aan een groot deel van Haaksbergen.

De stichting “herdenking en vrijheid Haaksbergen” organiseerde de afgelopen 4 jaar op het exacte moment van het bombardement een herdenking. Elk Lustrum jaar iets groter, maar afgelopen zondag was het een ingetogen herdenking. Aanwezig waren leden van de stichting, ooggetuigen van het bombardement, de burgemeester van Haaksbergen en leerlingen van het Assink lyceum.

'Voor ons Toptijd-project verdiepen we ons niet alleen in de historie van de Tweede Wereldoorlog, maar gaan we ook bezig met het actief bijwonen van herdenkingen in de komende periode in onze eigen regio. Super interessant maar ook heftig om te realiseren wat er allemaal gebeurde voor onze vrijheid.' Aldus leerlingen van het Assink lyceum.

Om exact 09:23 uur legden Burgemeester Rob Welten en Han Noordink ,de Voorzitter van de stichting, een bloemstuk bij het monument en hielden een minuut stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers.

Na het plechtige moment en een korte toespraak van de Burgemeester, was het woord aan de leerlingen van het Assink. Ze droegen alle drie een passend gedicht voor aan de aanwezigen.

'Deze leerlingen zijn onderdeel van een groep die bij mij Toptijd volgen. Een lessenreeks waarin ze zich kunnen verdiepen in een onderwerp. In dit geval zijn we bezig met de Tweede Wereldoorlog en dan vooral in deze regio. Ze zullen aanwezig zijn en een actieve bijdrage leveren aan de komende herdenkingen o.a. op 4 mei. Ook werken we samen met een Duitse school uit Ahaus.” Aldus Linda Kloppenburg, docente Duits aan het Assink lyceum. 'Het is uitermate belangrijk dat we de jeugd blijven betrekken bij deze herdenkingen en vieringen, Opdat we nooit vergeten!'

4 Mei staat in het teken van herdenken, ook daar zal de stichting uitgebreid stil bij staan. 1 April is het belevingsconcert ter nagedachtenis aan de bevrijding van Haaksbergen en omgeving. Deze vindt plaats in de Pancratiuskerk om 15:30 uur en wordt verzorgd door de Haaksbergse harmonie in samenwerking met de stichting Herdenking en Vrijheid. Ook zullen er kunstwerken van leerlingen van het Assink worden tentoongesteld en zal Keep them Rolling aanwezig zijn met enkele originele WO2 voertuigen. Toegang is helemaal gratis!

Herdenking4

Ga terug