Klassieke Marathondag

06-11-2023

Op woensdag 1 november vond de jaarlijkse Klassieke Marathondag plaats. Een dag voor alle gymnasiumleerlingen van het Assink lyceum, waarbij gewone lessen vervallen. In plaats daarvan werden er allerlei workshops aangeboden, die passen bij het jaarthema van het gymnasium. Leerlingen uit klas 1 tot en met 6 konden allemaal die workshops volgen.

We gingen dus door de grenzen van jaarlagen en onder-/bovenbouw heen! Leerlingen kiezen jaarlijks zelf een thema, dat tijdens allerlei projecten gedurende het schooljaar terugkomt. De Klassieke Marathondag is het sluitstuk van zo’n jaarthema. Dit jaar stonden alle workshops in het teken van ‘fabelwezens’.

Fabelwezens

Waar de ene leerling graag creatief bezig is en zodoende een eigen fabelwezen maakt, gaan andere leerlingen dieper in op de biologische aspecten van een fabeldier. Wat leert het ons als een dier zowel onderdelen van een leeuw als onderdelen van een adelaar bevat bijvoorbeeld? Ook worden er eigen fabelwezens uitgedacht en voorzien van een correcte (Latijnse) benaming. Voor leerlingen die de planken op durven, is er een workshop ‘fabelwezen op het toneel’. Want tja, een reus uitbeelden met één oog, hoe doe je dat met zo weinig mogelijk middelen toch duidelijk? 

   

Gezamenlijke aftrap 

Naast de verschillende workshops zijn er ook een aantal onderdelen op deze speciale dag voor iedereen gelijk. De aftrap van de dag werd verzorgd door onze directeur Marianne Heijting-Steursma en aan het eind van de ochtend keken alle leerlingen, samen met een docent Klassieke Talen, gedeeltes van een net uitgebrachte film waarin Oud-Grieks gesproken werd. Met ondertiteling en tussentijdse vragen leerden de leerlingen zo meer over het jaarthema én waarom de verhalen uit de Oudheid nog steeds actueel zijn. 

 

Lunch en quiz

Tijdens de lunch werd er door de leerlingen een nieuw jaarthema gekozen. En dat thema is geworden ‘eros’, oftewel liefde. Daar zullen onder andere tijdens het mythologieproject in klas 1, het zelfgeschreven theaterstuk van klas 3 en de klassieke redevoeringen van klas 5 mee aan de slag gaan.  

Ter afsluiting van de dag lieten de leerlingen die de workshop over toneel hebben gevolgd hun resultaten zien en sloten we af met een bijzondere quiz over fabelwezens. Zoals passend is bij dit onderwerp zijn er heel verschillende vragen gesteld. Wellicht dat door de afbeeldingen bij deze quiz de gehaakte knuffelvariant van de Minotauros opeens uitverkocht raakt… 

Al met al is de Klassieke Marathondag een dag waarop gymnasiasten uit allerlei jaarlagen elkaar ontmoeten, ondergedompeld worden in de antieke culturen én steeds de link met het heden leggen. 

Klassieke Marathondag2

Ga terug