Leespromotieweek 13 t/m 17 maart

13-03-2023

Uit onderzoek blijkt dat de leesvaardigheid van 15-jarigen zich op het laagste niveau sinds vijftien jaar bevindt. Volgens het Assink lyceum is het hoog tijd om hier iets aan te doen. Daarom vindt van 13 tot en met 17 maart de leespromotieweek plaats. Op elke locatie wordt aandacht besteed aan het bevorderen van leesmotivatie en leesvaardigheid.

Het Assink lyceum heeft leesvaardigheid hoog in het vaandel staan en in de afgelopen tijd zijn zij druk bezig geweest om het taalbeleid te actualiseren. In het kader hiervan heeft Özcan Akyol eind vorig jaar een bezoek gebracht aan het Assink lyceum. In gesprekken met leerlingen, ouders en medewerkers is hij ingegaan op het thema met als onderliggende vraag ‘Hoe krijgen we de leerlingen weer enthousiast voor het lezen’.

In de leespromotieweek wordt op elke locatie aandacht besteed aan het bevorderen van leesmotivatie en natuurlijk leesvaardigheid. Op elke locatie worden er diverse en meerdere activiteiten georganiseerd. Zo wordt er op de locatie Van Brakelstraat door alle docenten een boekpromotie gegeven en start elke les met tien minuten stillezen. In het Werkleercentrum van de locatie Parallelweg staat een leestafel vol met boeken waar leerlingen een boek kunnen pakken om in alle rust te lezen. De derdejaars van de locatie Bouwmeester brengen een bezoek aan de bibliotheek en op de locatie Rekkenseweg hebben de leerlingen hard gewerkt aan het maken van boekendozen. Op meerdere locaties wordt een boekenruilbeurs georganiseerd, waarbij leerlingen een eigen boek kunnen ruilen tegen een nieuw boek. Als kers op de taart krijgen leerlingen van de locatie Van Brakelstraat, Bouwmeester en Rekkenseweg bezoek van een bekende schrijver. Zo komt Kahlid Boudou langs bij de leerlingen uit de onderbouwklassen en brengt Auke Hulst een bezoek aan de bovenbouw.

Het Assink lyceum hoopt met deze leespromotieweek te bereiken dat leerlingen inzien dat lezen voor iedereen is. Het allerbelangrijkste is dat leerlingen het plezier en de ontspanning ervaren dat lezen met zich meebrengt.

Leespromotieweek RW2

Ga terug